Doe de stoelendans als je goedkoper wil ontslaan
Wie een werknemer in vaste dienst wil ontslaan moet daarvoor een reden aanvoeren die in de wet staat. De rechter wil dat je die reden bewijst met een schriftelijk dossier. Dat er vaak niet is.
Ik maak regelmatig mee dat een werkgever opeens op een werknemer is uitgekeken. Bijvoorbeeld omdat:
- de werknemer niet goed communiceert met een leidinggevende.
- de werknemer niet met de ontwikkelingen van het bedrijf is meegegroeid.
- het bedrijf een andere type persoon op de plaats van de werknemer wil hebben.
Stoelendans
Geen dossier betekent dat je niet kunt ontslaan. Tenzij je de portemonnee trekt en flink ook. Werkgevers die niet meer dan de wettelijke transitievergoeding willen betalen, zoeken daarom naar alternatieven.
Een daarvan is de reorganisatie, ook wel ‘stoelendans’ genoemd. De werkgever schrapt alle functies in het bedrijf of in een onderdeel. In plaats daarvan komen er nieuwe functies met mooie omschrijvingen voor de kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn. En vervolgens mogen werknemers daarop solliciteren.
Oude wijn, nieuwe zakken?
Dat is de discussie. Of de dans. De werknemer voor wie geen nieuwe functie beschikbaar is of die niet mee wil, krijgt alleen het bedrag dat de wet voorschrijft. Een slimme werkgever biedt in dit geval wat meer aan degene die vrijwillig wil vertrekken. Dat gaat vaak goed, tenzij de werknemer de stoelendans doorziet.
Neveneffecten
Een stoelendans heeft een psychologisch effect op werknemers. Werknemers liggen over het algemeen meer wakker van een dreigend ontslag dan werkgevers. Al moet de werkgever wel oppassen niet in eigen voet te schieten.
Laten we dus even sparren voordat de muziek stopt en er misschien geen stoelen meer over zijn.
Dat geeft rust en is uitstekend voor de stoelgang.