Er uit Hammeren

Bob Heeren | anderhandelaar
01 maart 2014

In de jaren ’80 mocht ik graag kijken naar de tv-serie over privé-detective Mike Hammer, gespeeld door Stacey Keach naar de boeken van Mickey Spillane.


Hammer was voor mij een held met een knipoog, een man met onwaarschijnlijke kwaliteiten die de meest benarde momenten soepel en zonder waarneembare moeite naar zijn hand zette. Bovendien vielen de meest fraaie vrouwen al bij de eerste ontmoeting met Hammer voor hem, kortom: een aangename sprookjeswereld. Ik moest laatst aan een door Stacey Keach ingesproken voice-over denken:

“I like the New York rain,
it washes away some dirty memories”.


Ik hoorde iemand zeggen: “Ik kom niet meer bij de SPAR in Leimuiden. Dat wekt te veel pijnlijke gevoelens op.” Ieder mens maakt constant foto’s of films van zijn of haar herinneringen. Afhankelijk van de voorkeur van een ieder zijn die indrukken visueel, auditief of kinesthetisch gekleurd. Anders geschreven: sommigen zien een beeld, anderen horen een geluid en weer anderen ervaren een gevoel. Een interessante, aan NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) ontleende theorie die echt werkt is, om een bepaalde herinnering anders te gaan zien, horen of voelen. 

Het gaat zo. Denk aan de SPAR in Leimuiden. Zie je een plaatje, vraag je zelf dan af of het zwart-wit of kleur is, licht of donker, dichtbij of veraf, scherp of onscherp. Schrijf de uitkomsten op die vragen op. Experimenteer vervolgens met andere antwoorden.  Zag je Leimuiden in zwart-wit, maak er dan kleur van. Varieer! Probeer eens vuurrood, hemelsblauw en lentegroen. Maak het beeld intens, of juist vaag. Ben je meer van het geluid, zet eens mooie muziek onder het beeld. Of maak er een film van.

Het beste kun je dit samen met een coach doen die verstand heeft van NLP. En met name van submodaliteiten. De bouwstenen die beeld, geluid en gevoel nuanceren. Dan kan het zo maar zijn dat jij de voice-over van jouw eigen tv-serie inspreekt.

“Ik hou van de regen van Leimuiden.
Die wast een aantal nare herinneringen weg.”