Wat te ondernemen als het om alimentatie gaat?

Bob Heeren | advocaat
04 maart 2022

Bij scheiden hoort alimentatie. Als je getrouwd of geregistreerd partner bent tenminste. Ben je ook nog ondernemer, dan moet je extra opletten.

Of je alimentatie moet betalen hangt van twee vragen af:
  1. Heeft mijn aanstaande ex behoefte aan alimentatie?
  2. Kan ik alimentatie betalen?
Het antwoord is te vinden in de vrij ingewikkelde regels die rechters toepassen.
1. Heeft mijn aanstaande ex behoefte aan alimentatie?
Bij de behoefte gaat het in grote lijnen om wat tijdens het huwelijk is binnengekomen. Of had kunnen binnenkomen. Bij ondernemers gaat het dan vaak niet alleen om salaris, maar ook om dividend of om bedragen die door de zaak voor privé zijn betaald.
2. Kan ik alimentatie betalen?
Of je alimentatie kunt betalen hangt af van de lasten die je hebt. En of die uitgaven in het rekenmodel van de rechter passen. Ondernemers moeten vaak hun laatste drie jaarstukken aan de rechter laten zien, samen met een voorspelling voor het lopende jaar. Dat is een hoop extra gedoe, naast de al gevoelige last van de scheiding.

Rechters hebben de laatste jaren vaker aandacht voor wat de aanstaande ex zelf kan verdienen. Alleen stilzitten en de hand ophouden is er niet meer bij. In onderhandelingen kun je daar als betaler je voordeel mee doen.
Wat zijn de kansen en bedreigingen?
Als ondernemer sta je in je bedrijf voor hete vuren. Maar een scheiding raakt vooral het hart, waardoor het brein kan gaan haperen. Als jij en ik op tijd de kansen en bedreigingen van een scheiding in kaart brengen, lopen we voor de problemen uit, in plaats van er achteraan.

Ik ben zelf ondernemer en ik heb verstand van echtscheidingen. Juridisch, psychologisch en strategisch. Wil je scheiden of denk je dat je partner dat wil? Laten we praten, dat geeft je houvast. 

Want een echtscheiding is een hele onderneming.