Ich bin wie du

Bob Heeren | anderhandelaar
10 december 2013

Het gebeurde tijdens een feestje. Ik stond bij een pilaar. Ik luisterde naar wat de man die tegenover mij stond te vertellen had.


Dat bleek veel te zijn. Teveel eigenlijk. Daarom gebeurde het dat mijn gedachten wegdwaalden. Toen ik weer terug kwam in het moment zag ik het. Hij stond net als ik. Een beetje gebogen. Armen over elkaar, het hoofd schuin. Ik deed weer mee aan het gesprek. "Dat is een lastige situatie", zei ik, in een zeldzaam moment van stilte."Dat is een lastige situatie", zei de man en hij ging verder met zijn verhaal. Af en toe zei ik een woord of een korte zin en hoorde ik die even later weer van hem terug.

In NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft men het over "rapport". Dat is een situatie waarin jouw communicatie kritiekloos wordt geaccepteerd door mensen met wie je aan het communiceren bent. Je zou ook kunnen zeggen dat je bent "ingetuned" op de ander. Het interessante van rapport en communiceren is, dat het grotendeels onbewust tot stand komt. Tijdens het feestje werd ik mij er opeens van bewust dat er "rapport" tussen mijn gesprekspartner en mij was ontstaan. Ik zag dat we dezelfde houding hadden aangenomen. Ik hoorde dat de ander mijn woorden overnam.

Er was rapport.

Als mensen elkaar aardig vinden nemen ze (onbewust) dezelfde lichaamshouding aan. In NLP zegt men: "People who are like each other, tend to like each other". Op dat feestje gebeurde dat onbewust. Maar rapport kun je ook bewust bouwen. Dan is het een machtig communicatiemiddel.

Let eens op je lichaamshouding en op die van je gesprekspartner. Let op diens ademhaling, stemgeluid, spreeksnelheid en bewegingen. En pas die van jou daarop aan. Subtiel, niet te opvallend.

Op die manier wordt elk gesprek een feestje.