Skip to main content

Als je van Heeren le(e)ren kan

Bob Heeren | spreker
29 januari 2013
28 januari 2013. De Witte Raaf. Ik mag de voor de zoveelste keer de KBB Award middag presenteren. Het doet me goed dat ik de tel ben kwijtgeraakt want dit vind ik heerlijk.

Een fijne Keynote presentatie, een uitstekende geluidsinstallatie van Nightforce uit Noordwijk. Uitstekende microfoons. Drie mooie kandidaten. De Meerlanden, Azzuro en Van der Deijl Roses. Bedrijven met een hart. Met passie, hoop en vertrouwen. En ik mag dat alles aan elkaar verbinden.

Een week voor de uitreiking loop ik op rubber laarzen in mijn nette pak naast Michel Ligtenberg over het terrein van de Meerlanden in Rijsenhout. En zie ik tonnen GFT afval worden verwerkt tot energie en compost. Van folie worden fleece truien en dekens gemaakt. Oude fietsen worden tot nieuwe fietsen omgebouwd. Auto's rijden op groene stroom. Er is overvloed op de wereld en die wordt gerecycled.

Ik vergaap mij met Marcel Zijlstra aan de schoonheid waarover is nagedacht bij Azzuro Wellness in Noordwijk. De lounge met gratis koffie en thee is een ontmoetingsplaats. Het zwembad heeft Romeinse allure en de toestellen ogen niet als een standaard fitnesscentrum. Op de hometrainer kun je je mail bijwerken want er zit een internetaansluiting op.

Om half acht in de ochtend – een latertje voor Rob Brussee, schoonzoon van Gerard van der Deijl – zie ik rozen met een ziel, van een ongekende schoonheid en frisheid. Afkomstig uit Ecuador en Ethiopië waar niet alleen gekweekt wordt maar waar ook de plaatselijke bevolking meedeelt in de successen van de rozenfamilie.

Ik zou niet kunnen kiezen maar ik zit dan ook niet in de jury. Ik maak een Keynote om de verschillende programma onderdelen visueel te begeleiden. Voorzitter Jaap de Mol opent. Ik ken hem al jaren. Hij is zo'n typische rots in de branding. Een man met een natuurlijk charisma. Ik vroeg hem om een foto met hoge resolutie voor in de Keynote en ik kreeg er een van hem achter het roer van zijn boot. Typisch Jaap. De wind in zijn haren, recht op koers.

Dan een beetje show – want alleen zeggen wie er komt geeft me geen energie. Ik heb aankondigingen gemaakt voor de drie genomineerden op de muziek waarmee de gasten van Jan Lenferink destijds bij RUR werden geïntroduceerd. Maar eerst nog een minuutje zingen. De genomineerden een hart onder de riem steken. Relax. Wees je zelf. Ik schreef een tekst op "The Bare Necessities", het lijflied van Baloe de Beer uit Jungle Book

Als je van Heeren leren kan
Van Heeren profiteren kan
Vergeet dan nu dat je je best moet doen
Als jou de sfeer niet deren kan
En je je zelf waarderen kan
Dan ben je al de ware kampioen

Je praat als het ware
Gewoon op gevoel
Dan ga je het klaren
Dat is jouw doel

En alle mensen in de zaal
Die weten feilloos wat je zegt
Zo lang als jij je zelf maar bent
En jij jouw eigen hart herkent

Dan juicht jouw legioen
En weet ook Heeren elke keer
weer wat te doen
Ja, wat te doen

Precies één minuut. Dan komen de mannen van de Meerlanden. De muziek van RUR loopt (het voorspel van het tweede bedrijf uit Wagners Walküre (uit de Ring des Nibelungen)

Afval bestaat niet
en afval heeft zin
Ze komen het halen
en zamelen het in
Er komt warmte van
en ook compost
Het is een kringloop
die de wereld niets kost
Ze brengen hoop
en alle kansen
Dames en heren: De Meerlanden
met Michel Lichtenberg
en Ronald Fransen !

Ze presenteren samen en zonder Powerpoint of Keynote. Stoer vind ik dat. Dan komt Marcel Zijlstra van Azzuro

Wellness als een passie
een club voor iedereen
En aan dat gebouw,
herken je ze meteen
Sportschool is uit,
well being is in
Kijk naar de plaatjes
dan krijg je veel zin
Gratis koffie
voor als je voor de bijl gaat
Dames en heren: Azzurro Wellness
met Marcel Zijlstra !

Hij doet het vaker, presenteren. Marcel gaat soepel door de meer dan negentig (!) slides heen. Net als alle andere kandidaten kreeg hij maximaal 25 minuten maar hij heeft nog tijd over. Tenslotte is het tijd voor Rob Brussee van Van der Deijl Roses

Rozen in alle kleuren en maten
Daar blijft de hele wereld over praten
Van Ethiopië tot aan Ecuador
Bepalen zij het rozendecor
Van je familie moet je het hebben,
dus hij zei: ik doe mee
Dames en heren: Van der Deijl Roses
met schoonzoon Rob Brussee !

Rob bekent niet geslapen te hebben door het idee vanmiddag voor publiek te moeten praten. Mijn zoon vertelt me 's avonds dat spreken in het openbaar in de top 5 van de algemene angsten staat. Wat mij betreft hoeft Rob hiervoor nooit meer bang te zijn.

De jury trekt zich terug. Ik beloof te zullen letten op de schoorsteen – als de witte rook zichtbaar is hebben ze een winnaar.

Ik introduceer Natascha Vergeer. Net 19 jaar oud en deelneemster van The Voice of Holland. Nick & Simon èn Marco Borsato draaiden zich om voor deze meer dan talentvolle inwoonster van Noordwijk. Die bovendien een vader heeft met een assurantiekantoor in Hillegom – KBB dus !

Natascha komt, ziet en overwint de vooral met mannen in donkere pakken (en een kleiner aantal wel hele leuke vrouwen) gevulde zaal. Ze zingt Price Tag van Jessie J. Normaal is dat Featuring B.O.B. maar deze B.O.B. houdt vandaag zijn mond. Ik praat met haar over hoe het zo kwam dat ze mee ging doen aan de Voice. Ik ken Natascha, ik ken haar ouders, broer en zusje – en ik praat met een volwassen vrouw die op weg is om een ster te worden – wat ze eigenlijk al is.

Vooraf heb ik haar gevraagd om als tweede nummer "Make you feel my love" van Adele te zingen. Dat doet ze en ze raakt mij en het publiek in de zaal. 19 jaar en dan al zo'n lied op die manier kunnen brengen. Prachtig.

De jury is er nog niet en ik maak wat praatjes met mensen in de zaal. Mijn vrienden Ben Vink en Arjan Slobbe, Cees van Oosten en Harry de Reus. Marjolijn van der Jagt kondigt aan dat Natascha wordt uitgenodigd om in Noordwijk op te treden. Er is overal energie en uitbundigheid.

Carla Kieft zegt namens de jury uit de losse pols terechte mooie dingen over de genomineerden. Ik geef haar mijn "blokje", een kostbaar presentatietool waarmee je makkelijk de slides kunt laten bewegen zonder te moeten richten op de laptop.

Het scherm is leeg. Even vrees ik dat Carla door spanning een ongecontroleerde beweging maakt en ze al op het blokje klikt voordat ze aankondigt dat de winnaar bekend zal worden gemaakt. Maar Carla heeft zichzelf onder controle. Zoals altijd. Ze klikt op tijd. Letters vliegen tergend langzaam over het beeld en als er staat

Van der Deijl Roses

klinkt de vertrouwde stem van Freddie Mercury en Queen. We are the champions.

Er zijn bloemen (dit keer tulpen voor Van der Deijl), fotografen, interviews. Ik sluit af en zeg tot ziens. Voor de KBB Award graag, in 2015.