Skip to main content

Wie zichzelf kent, begrijpt de ander ook beter. Een voordeel in scheidingsmediation

Bob Heeren | mediator
22 november 2021
Als jouw gevoelens met die van je ex-partner botsen, is het al lastig om het eens te worden over wat er met het koffiezetapparaat moet gebeuren. 
Met elkaar een oplossing vinden

Ex-partners die voor mediation kiezen, willen met elkaar tot een oplossing komen. Ze zijn bereid om daarvoor naar elkaar te luisteren. Om elkaars standpunten en belangen te begrijpen. Dat is overigens niet hetzelfde als het met elkaar eens zijn. Dat is geen vereiste.

Tijdens mediation is het belangrijk om ‘oude pijn’ op momenten even te parkeren. Om met elkaar te onderzoeken welke opties er zijn om er samen uit te komen.

Soms gaan we even terug naar de basis

Soms merk ik dat partijen dat niet kunnen, niet willen of daar nog niet aan toe zijn. Dan is mijn vraag ‘Wat maakt dat jullie voor mediation kozen?’ vaak voldoende om ze weer terug te brengen naar hun aanvankelijke wens om de echtscheiding samen te regelen. Zonder een rechter die zich er inhoudelijk mee bemoeit.

Wanneer werkt het niet? 

Heel af en toe zijn de emoties toch te heftig. En blijken beide partners niet in staat ‘over de strijd heen te kijken’. Dan heeft het geen zin om in mediation te blijven. Wat ook voorkomt is dat een van de partners het bewust of onbewust ‘prettig’ vindt of nodig heeft om in het conflict te blijven. ‘Feeling good by feeling bad’, las ik ooit. 
 
Dan las ik een pauze in en spreek ik beide partners even apart. Vraag ik naar wat er anders kan, waardoor het gesprek beter kan gaan.

Een mediator helpt gevoelens te managen

Een goede mediator in echtscheidingen helpt partijen hun gevoelens te managen. Door er begrip voor op te brengen, de spanning te laten afvloeien en partijen bewust(er) te maken van de eigen rol in het geheel. Belangrijk voor een snellere en betere oplossing.  
 
Wil je weten of mediation jou kan helpen, laten we dan een keer praten. Als je jezelf kent, kun je de ander ook beter begrijpen. En dat is – gegarandeerd – de opmaat tot een winst die niet in geld valt uit te drukken. Vooral als er kinderen zijn.