Skip to main content

Moedig scheiden met een mediator

Bob Heeren | mediator
29 november 2021
Het vraagt best moed om samen naar een mediator te gaan om te scheiden. Om elkaar het achterste van je tong te laten zien.

Voor wie dat moeilijk vindt, kan het ook anders. 

Scheiden met een advocaat

Dan neemt ieder een advocaat in de arm. Advocaten die de woorden van hun cliënten omzetten in juridische krachttaal. Een taal die vaak pijn doet. Die voormalige partners in tegenstanders verandert die via advocaten communiceren. Waardoor standpunten scherper worden, de boel kan escaleren en de winst van de een het verlies van de ander is. 
 
Maar of dat beter is? 
 
Zelfs in vechtscheidingen zie ik als advocaat hoe partijen die tegenover elkaar staan al door een klein beetje contact (vaak op initiatief van een rechter) weer samenwerkende ex-partners worden. Die hun conflicten ook zelf kunnen oplossen. Het vraagt alleen moed om het samen te doen. 

Meditation - samen het gesprek aangaan

Bij mediation ga je vanaf het begin al in gesprek met elkaar, in het bijzijn van een neutrale mediator. En ja, zonder het beschermende schild van een eigen advocaat of van een rechter kan dat af en toe confronterend zijn. Maar het fijne van mediation is dat je samen met je ex-partner wel zelf de regie over dat proces hebt. 
 
Samen werken jullie aan een zoektocht. Met als doel te vinden wat echt belangrijk is. Waar gaat het jullie nou werkelijk om?

Ontdekken wat telt

Wat zit er onder de wens voor alimentatie of voor de helft van het huis? Meestal gaat het ook om gevoelsaspecten als rust, geluk, respect en gezien worden. Onderwerpen die je doorgaans niet in een uitspraak van een rechter vindt.
 
Als mediator zoek ik naar die onderliggende gevoelens en behoeften. Maak ik ze duidelijk. Laat ik ze ex-partners aan elkaar duidelijk maken. 

Want wie weet wat werkelijk belangrijk is, voor zichzelf en voor de ander, is het gemakkelijker om alles snel en goed te regelen. Zelfs in een pijnlijke periode als een echtscheiding. 
 
Vertel me je verhaal. Zodat 'moet' kan veranderen in 'moed'.