Skip to main content

De ene waarheid is de andere waarheid niet

Bob Heeren | mediator
20 december 2021
De gemiddelde mens neemt 11,2 miljoen bits per seconde aan informatie waar. Het bewustzijn pakt daarvan 60 bits per seconde. De rest gaat in de vergaarbak van het onderbewuste.

Het is eigenlijk een wonder dat mensen elkaar in veel gevallen verstaan. Want ieder mens heeft een eigen stijl van communiceren. En een eigen set van waarden, normen en vooral: overtuigingen. Die bewust, maar vooral onbewust worden beïnvloed.

Heerlijk ongenuanceerd toeteren 

Wie vol negatieve emoties zit heeft geen ruimte om naar de ander te luisteren. Laat staan om te denken in oplossingen. Daarom vraag ik als mediator de partijen eerst apart aan tafel. Zodat ze even uitgebreid en hard kunnen toeteren. Elke partij mag bij dat vertrouwelijke gesprek heerlijk ongenuanceerd zijn.

Door stil zijn, te luisteren en na verloop van tijd vragen te stellen en samen te vatten komen we dan vanzelf bij wat de oorzaak van al die boosheid, pijn en frustratie is. Zo formuleren we een nieuwe waarheid van de partij met wie ik spreek. Een partij die ook dan vaak nog denkt dat zijn of haar waarheid de enige, onveranderlijke waarheid is.

'De feiten' bestaan niet 

“Ik benoem de feiten!” hoor ik vaak. “Het zijn jouw feiten”, zeg ik dan, “jouw waarheid.” Een waarheid die is gebaseerd op vijf-duizendste procent van het aantal bits per seconde dat jij bewust hebt waargenomen.

Als ik met alle partijen apart het geloof in de waarheid van de eigen waarheid wat losser heb gemaakt is het tijd. Voor een nieuwe, gezamenlijke waarheid. 

Die je dan stiekem best een echte waarheid mag noemen.