Gelukkig Nieuwjaar

Bob Heeren | spreker
31 december 2013

Het aftellen is begonnen. Nog even en dan is het 2014. Althans: dan is bij ons in Nederland en in nog een aantal andere landen in dezelfde tijdzone het nieuwe jaar begonnen.


Familie, vrienden en bekenden in bijvoorbeeld China en op Curacao wensen we respectievelijk om 17.00 uur op Oudejaarsdag en om 6.00 uur in de ochtend van 1 januari "Gelukkig Nieuwjaar" toe.

Het begrip "tijd" is dus relatief omdat er niet één tijd op de hele wereld bestaat. Daarnaast wordt tijd als de z.g. vierde dimensie gezien, na hoogte, breedte en lengte. Tijd is in die zin een opeenvolging van tijdstippen. Men kan bepalen hoe lang een gebeurtenis na een andere plaatsvindt. Tijd is dus een begrip waarmee volgorde en duur kunnen worden bepaald.

Maar ook deze tijd is niet absoluut. Albert Einstein toonde namelijk door middel van zijn Speciale Relativiteitstheorie aan dat van twee gebeurtenissen, a en b, niet op dezelfde plaats, niet altijd te zeggen is of a eerder of later dan b heeft plaatsgevonden. De ene waarnemer kan eerst a waarnemen en dan b, een andere waarnemer ziet het mogelijk andersom.

Helemaal snappen met mijn hoofd doe ik deze theorie niet. Maar mijn hart geeft mijn hoofd wel voer voor de minst genomen spannende gedachte dat Einstein eigenlijk heeft bewezen dat heden, verleden en toekomst misschien wel op hetzelfde moment plaatsvinden. En dat tijd dus alleen maar een afspraak is die door mensen is gemaakt.

Het lijkt daarom net gisteren (of beter: vandaag) dat ik – in tijd gemeten toch alweer tien jaar geleden – een eigen tekst zong op de lagere school van onze kinderen op de tijdloze muziek van Bjorn Ulvaeus en Benny Andersson, de twee "B's" uit de popgroep Abba. Uiteraard gaat het om het lied "Happy New Year" waarvan de Engelse tekst doelt op  Oud en Nieuw van 1989

"Who can say what we'll find, what lies waiting down the line, in the end of eighty-nine ...

Ik wens iedereen, waar ook ter wereld, een gelukkig nieuwjaar toe en voor het vermogen om je tijdloos te voelen. Zoals Steve Jobs ooit zei: Je tijd is beperkt, dus verspil het niet door iemand anders z'n leven te leiden.

Even niet lezen
En geen rekenen of taal
Lekker vrij, ik en jij
En dus ook niet in de rij
Het is Kerst en vakantie
En die duurt een week of 2
Dus daarom zeg ik: "Hé,
Zing dit liedje even mee !"

Gelukkig Nieuwjaar, gelukkig Nieuwjaar
Dat we maar
Mooie dingen kunnen doen
Op een aarde waar we met z'n allen wonen
Gelukkig Nieuwjaar, gelukkig Nieuwjaar
Dat we maar
Nooit de moed verliezen om
Al het goede in de mensen te bekijken
Jij en ik